Reaganov vtip spred štvrťstoročia takmer rozpútal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Rusi si každoročne 11. augusta pripomínajú bizarné výročie. V utorok uplynulo presne 25 rokov od svetoznámeho vtipu amerického prezidenta Ronalda Reagana, ktorý však USA a Rusko dostal takmer na pokraj otvoreného vojenského konfliktu, uviedli ruské médiá.

„Moji drahí Američana, je mi potešením vám dnes oznámiť, že som práve podpísal zákon, ktorý stavia Rusko mimo zákona. Začíname bombardovať o päť minút,“ vyhlásil prezident Reagan 11. augusta 1984. Vtedajší šéf Bieleho domu tieto slová povedal tesne pred začiatkom pravidelného prejavu vysielaného celonárodným rozhlasom. To, že tentoraz nepoužil klasické „raz, dva, tri, skúška mikrofónu“ však mohlo mať v čase studenej vojny tragické dôsledky. Vtip sa totiž v písomnej podobe nakoniec dostal na verejnosť a sovietska armáda reagovala okamžitou mobilizáciou a uvedením do stavu najvyššej pohotovosti.

Reaganov žart bol paródiou na úvodné slová z jeho sobotného prejavu k národu, ktoré v skutočnosti zneli: „Drahí Američana, je mi potešením vám dnes oznámiť, že som podpísal legislatívu, ktorá povoľuje študentským náboženským skupinám začať si uplatňovať právo, ktoré im bolo dlho upierané – slobodu stretávať sa na verejných vysokých školách aj po vyučovaní rovnako, ako to môžu robiť iné študentské skupiny.“

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať